Navigatie en titel overslaan

Hoe vind ik informatie over mijn familielid?

U kunt natuurlijk starten met het intypen van de naam van uw familielid in het zoekscherm, maar de kans dat u zijn of haar naam zult aantreffen in de Wegwijzer is echter klein. Dat komt doordat in de Wegwijzer beschrijvingen uit inventarissen zijn opgenomen. Vaak worden in de inventarissen geen namen genoemd of zijn persoonsdossiers op serieniveau gerangschikt. Een voorbeeld van zo’n beschrijving is: ‘Dossiers van personeelsleden die in Duitsland zijn tewerkgesteld, alfabetisch gerangschikt A-Z.’ Hier vindt u dus in de beschrijving geen achternamen. In verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van personen worden in de Wegwijzer bovendien soms van personen alleen de initialen vermeld. Met name bij politieke delinquenten die nog in leven (kunnen) zijn, is hiertoe overgegaan. Ook hierdoor zal een zoekactie op naam geen resultaat opleveren.

Hoe kunt u dan het beste zoeken? Door allereerst uw zoekvraag nader te specificeren. Wat waren de omstandigheden waarin uw familielid leefde? Was hij of zij gedwongen tewerkgesteld? Of slachtoffer van vervolging? Was hij of zij actief in het verzet of juist lid van de NSB geweest en daardoor na de oorlog opgepakt? Wat was zijn of haar beroep? In de Wegwijzer zijn verschillende thema’s opgenomen die u bij uw zoektocht op weg kunnen helpen. Binnen een thema kunt u uw zoektocht verder verfijnen, door bijvoorbeeld op plaats te zoeken. Zie ook de veelgestelde vragen: 'Mijn opa was lid van de NSB, waar kan ik informatie over hem vinden?', 'Hoe vind ik informatie over mijn streek/gemeente?' en 'Mijn familie heeft ondergedoken gezeten. Kan ik daar informatie over vinden?'.

ArchievenWO2.nl naar Oorlogsbronnen.nl

Het is zeven jaar geleden dat 225 archiefinstellingen met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Nationaal Archief de handen ineen sloegen en de website ArchievenWO2.nl opleverden. Dit destijds eerste landelijke en digitale overzicht van fysiek verspreide oorlogsarchieven, heeft jarenlang gediend als een centraal startpunt voor WO2-archiefonderzoek. Na zeven jaar is het echter tijd voor technische en inhoudelijke vernieuwing. Daarom worden per half november 2017 de archiefbeschrijvingen opgenomen in de collectie-portal van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) www.oorlogsbronnen.nl

Lees meer via www.oorlogsbronnen.nl/nieuws/reboot-archievenwo2nl-thematische-ingang-portal-oorlogsbronnennl