Navigatie en titel overslaan

Archiefinstellingen

Westfries Archief

Contact

Blauwe Berg 5c
1625 NT  Hoorn
T. 0229-28 25 00
E. info@westfriesarchief.nl
W. www.westfriesarchief.nl
Sinds 2007 telt het werkgebied zevengemeenten: Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Opmeer vormt sinds 1959 met Spanbroek en sinds 1979 Hoogwoud een gemeente. In 1980 ontstond Drechterland uit de gemeenten Hoogkarspel en Westwoud en Bangert dat slechts één jaar heeft bestaan. In 2006 werd daar nog Venhuizen aan toegevoegd. Hoorn werd in 1979 met de gemeenten Blokker en Zwaag samengevoegd. Wester-Koggenland is in 1979 ontstaan uit de gemeenten Avenhorn, Berkhout, Oudendijk en Ursem. Samenvoeging van Wester-Koggenland met de gemeente Obdam leverde in 2007 Koggenland op. Stede Broec ontstond in 1979 uit de gemeenten Bovenkarspel en Grootebroek. In 2010 zijn Andijk, Medemblik en Wervershoof samen de nieuwe gemeente Medemblik gaan vormen.

In de bibliotheek bevinden zich jaarboeken van historische verenigingen met onder meer ooggetuigenverslagen van bombardementen, vliegtuigcrashes en acties van het plaatselijk verzet. Ook zijn diverse verslagen opgenomen van deelnemers aan de Politionele Acties in Nederlands Indië.

Voorts is een aantal jaargangen opgenomen van Duitse en geallieerde geïllustreerde progagandaweekbladen, en van het NSB-tijdschrift 'Hamer'. Ook is materiaal over de Jeugdstorm beschikbaar.