Navigatie en titel overslaan

Archiefinstellingen

Streekarchief Midden-Holland

Contact

Klein Amerika 20
2806 CA  Gouda
T. 0182-52 18 21
F. 0182-58 98 29
E. info@samh.nl
W. www.samh.nl
Streekarchief Midden-Holland bewaart de archieven van de volgende gemeenten:

• Gouda
• Krimpen a/d IJssel
• Krimpenerwaard (Ammerstol, Berkenwoude, Bergambacht, Gouderak, Haastrecht, Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel, Schoonhoven, Stolwijk, Vlist)
• Waddinxveen (Broek c.a., Noord-Waddinxveen, Zuid-Waddinxveen)
• Zuidplas (Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle)

Naast gemeentearchieven beheert Streekarchief Midden-Holland ook de overgebrachte rijksarchieven uit de bovenstaande gemeenten, zoals de rechterlijke en notariële archieven, de archieven van de weeskamer en de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken. Bovendien is het streekarchief in het bezit van archieven van talloze particuliere instellingen en bedrijven uit de omgeving, zoals kerkgenootschappen, scholen, verenigingen en fabrieken.

Op de studiezaal wordt een zo volledig mogelijke bibliotheek bijgehouden van boeken, tijdschriften en andere publicaties die betrekking hebben op de regio. Een bijzondere plaats in de bibliotheek van Streekarchief Midden-Holland wordt ingenomen door de Goudse stadslibrije, een schitterende collectie oude boeken, aangelegd sinds 1594.

Daarnaast kunt u diverse bijzondere verzamelingen raadplegen, zoals een uitgebreide collectie foto's en prentbriefkaarten, kaarten en plattegronden, een collectie oorlogsdocumentatie met mooie affiches en een aantal regionale kranten.

Publicaties

Bogt, R.A.M. ter, Catalogus van de collectie oorlogsdocumentatie berustende bij het streekarchief Hollands Midden (Gouda 1990).
Dam, M.J. van, Gouda in de Tweede Wereldoorlog (Delft 1995).
Kompagnie, Jan H., De Schrik van Gouda : het optreden van SD'er Han Balvert in Midden-Holland (Den Haag 2009)
Klip, H.C.A., Krimpen aan de Lek tijdens de Tweede Wereldoorlog (Krimpen a/d Lek 2005).
Kroon, Krista, Krimpen aan den IJssel 1940-1945 : een gewoon dorp in een buitengewone tijd (Krimpen a/d Ijssel 1999).