Navigatie en titel overslaan

Archiefinstellingen

Nationaal Archief

Contact

Prins Willem Alexanderhof 20
2595 BE  Den Haag
T. 070-331 54 00
F. 070-331 55 40
E. info@nationaalarchief.nl
W. www.gahetna.nl
Het Nationaal Archief selecteert, beheert en presenteert de archieven van nationaal belang en van de provincie Zuid-Holland in eigen huis en op internet. Het is niet alleen de bewaarplaats van overheidsinformatie, maar ook van maatschappelijke organisaties en individuen die van (nationaal belang) zijn (geweest). Het Nationaal Archief kan bogen op ruim 110 kilometer papieren archief, 13 miljoen foto's en ongeveer 300.000 kaarten.
Als beheerder van overheidsinformatie biedt het Nationaal Archief de overheid de gelegenheid zich te verantwoorden. Tegelijk geeft het archief anderen de mogelijkheid om aan de gewenste informatie te komen, met welk oogmerk ook: bewijs, rechtvaardiging, belangstelling, hobby, bewondering of nieuwsgierigheid.

Publicaties

Kompagnie, J.H. (red.), De oorlogsgids. Met antwoorden op de 25 meest gestelde vragen over de oorlogsarchieven van het Nationaal Archief (Den Haag 2005).
J.M.L. van Bockxmeer, P.C.A. Lamboo en H.J.A. van Schie: Onderzoeksgids archieven joodse oorlogsgetroffenen; overzicht van archieven met gegevens over roof, recuperatie, rechtsherstel en schadevergoeding van vermogens van joden in Nederland in de periode 1940-1947.
Robin te Slaa & Edwin Klijn: De NSB, ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935