Navigatie en titel overslaan

Archiefinstellingen

Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)

Contact

Zuid-Willemsvaart 2
5211 NW  s-Hertogenbosch
T. 073-681 85 00
F. 073-614 64 39
E. info@bhic.nl
W. www.bhic.nl
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is het geheugen van de provincie Noord-Brabant. Het BHIC is gevestigd in een prachtig zeventiende-eeuws fort, de Citadel in Den Bosch. Dit schitterende gebouw kent een lange geschiedenis. Het BHIC heeft ook nog een vestiging in Grave. In beide locaties ligt de geschiedenis van Brabant opgeslagen in depots. Bij elkaar omvat die meer dan dertig strekkende kilometer aan documenten waaronder ook oorlogsarchieven en archieven die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Zo vindt u bij het BHIC informatie over de Tweede Wereldoorlog in bestuursarchieven van de gemeenten en de provincie (en na de bevrijding) van het Militair Gezag. Daarnaast treft u bij ons ook archivalia en boeken aan over het voormalig SS-concentratiekamp Vught, de gijzelaarskampen in Haaren en Sint-Michielsgestel en over de interneringskampen in Noord-Brabant na de bevrijding in 1944, in het bijzonder die in Vught en Grave.

Ook informatie over personen en bewegingen die sympathiseerden met het fascisme in de aanloop tot en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van het nationaal-socialisme is bij het BHIC in ruime mate aanwezig.

Blog: www.brabantbekijken.nl
Facebook: www.facebook.com/brabantbekijken
Twitter: @bhicarchief
’s Avonds kunt u ook chatten met de digitale archivarissen. Dat kan van maandag t/m vrijdag tussen 19.00 – 22.00 uur via de chatknop in de rechterbovenhoek op de site.

Publicaties

Mooren, Piet, Oorlog onderweg. Brabant in de Tweede Wereldoorlog (Tilburg 1994).
Freriks, V.M., Oorlog aan de Maas : de gemeente Boxmeer in de Tweede Wereldoorlog (Boxmeer 1994).
Wols, R.J., Haaren in oorlogstijd (Haaren 1995).
Jansens, Saskia, Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel en J.C.H. Blom, Een ruwe hand in het water : de gijzelaarskampen Sint-Michielsgestel en Haaren (Amsterdam 1993).
Eijnde, Jeroen van den, Vught in de Tweede Wereldoorlog (Vught 1994).
Goch, J. van, en M. Goossens, De oorlog tussen Peel en Maas : Een 'fotografische' greep uit het oorlogsgebeuren van de gemeenten Boxmeer; Oploo c.a., Vierlingsbeek e.o. (Boxmeer 1969).
Brochure 'De slag bij Overloon : 26 september - 16 oktober 1944 : eerste fase: Amerkaans - Duiste tankslag 30 september - 8 oktober 1944' (Overloon 1974).