Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Archief van H.W. van der Vaart Smit

Omschrijving

Gereformeerd predikant, redacteur en directeur van het Nederlands Christelijk Persbureau. In het najaar van 1940 treedt Van der Vaart Smit uit de Gereformeerde Kerken, omdat het onverenigbaar is verklaard met zijn NSB-lidmaatschap. Van 1940-1942 verbindt hij zich aan het ANP, ook omdat het NCP tot 1941 gesloten wordt. Op 4 mei 1945 wordt hij gearresteerd en gedetineerd in verschillende kampen (onder andere Westerbork en Vught). Uiteindelijk komt hij terecht in de Scheveningse strafgevangenis. Hij wordt op 2 maart 1950, door het Bijzonder Gerechtshof te Den Haag, veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. In 1954 wordt hij, na 9 jaar gevangenschap, vrijgelaten. Na de oorlog is Van der Vaart Smit bezig geweest met zelfrehabilitatie en het relativeren van de houding, tijdens de Tweede Wereldoorlog, van anderen (‘ook de ‘goeien’ zijn niet zo braaf en de ‘slechten’ hebben niet zoveel slechts gedaan). Hij procedeert tegen Prof. dr. L. de Jong en ds. J.J. Buskes. Hij beheert de uitgeverij ‘De Pauw’ in Amsterdam en overlijdt op 9 april 1985.

In het archief zit correspondentie, processtukken en strafdossiers alsmede publicaties op het gebied van wijsbegeerte en theologie.

Indeling

  • Nederlandse niet-overheidsinstellingen en personen voor en tijdens de bezetting in Nederland (1930-1945)
  • Nederlandse instellingen en personen na de bevrijding
    • Niet-Overheid

Inventarisnummers die voldoen aan de criteria

Overige door ons geselecteerde inventarisnummers

  • 12 - H.W. van der Vaart Smit: Kamptoestanden 1944-’45-1948 (oorspronkelijk geschrift met de complete namen) (Haarlem, zj).

    Thema's