Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Zwetterpolder, 1653-1978

1653 - 1978

Op 15 april 1651 vroegen Pieter Pieterszoon Sits en Willem Barentszoon namens de ingelanden aan het hoogheemraadschap van Rijnland vergunning om een gebied van ongeveer 500 morgen, gelegen tussen de 's-Gravendam (noordelijk), Bouc-kenburg (oostelijk), de Dinsdagse Watering (zuidelijk) en de Maandagse Watering (westelijk) in één bepoldering te mogen brengen. Na de afkondiging van het kerkgebod van 19 april 1651 kwam er oppositie van vijf belanghebbenden. Maar na overleg trokken zij hun bezwaren in. Enkelen bleven waarschijnlijk buiten de polder. Daarna gaven dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland op 27 mei 1651 de vergunning af. Op de eerste jaarrekening 1651/52 werd vermeld: "Swethpolder, 428 morgen groot". De "Swetwech" lag aan de oostzijde van de polder. In 1657 werd vanwege de aanleg van de Haarlemmertrekvaart aan de oostzijde een lange strook van de polder afgescheiden. Het areaal werd maar liefst 200 morgen kleiner. Dat gedeelte werd polder Boekhorst. De molen ging ook over naar die polder. Van de commissie tot aanleg van Trekvaart ontving het polderbestuur een vergoeding voor de bouw van een nieuwe molen. Maar de 1300 gulden waren niet toereikend. Er moest de ingelanden daarom nog een bijdrage van vier gulden per morgen worden gevraagd. Rijnland verleende daar op 16 maart 1658 vergunning voor. Toen sprak men van "Swetterpolder". De Zwetsloot, strekkend van de 's-Gravendam tot aan de Lageweg, werd als molentocht gebruikt. Deze watergang raakte vervuild in de loop der jaren met als gevolg dat de "achterlanden" niet meer behoorlijk bemalen konden worden. Rijnland gaf op 30 augustus 1681 schout en poldermeesters vergunning om de Zwetsloot onder te brengen op de oude afmetingen en om diverse bijbehorende werken uit te voeren. Zoals onder andere ook werk aan het verbeteren van de watergemeenschap in het deel tussen de Lageweg en de Dinsdagse Watering. Gelijktijdig werd een reglement voor de polder opgesteld. In het eerste kwart van de 18de eeuw werden nog verscheidene werken in en rondom Leeuwenhorst uitgevoerd ter verbetering van de waterstaat ter plaatse. Vanaf 1954 werden er met regelmaat landen in de polder omgespoten. Vervuiling van het polderwater door het lozen van afvalwater en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen baarden het bestuur veel zorg.

Vervaardiger
  • Zwetterpolder
Collectie
  • Hoogheemraadschap van Rijnland
Type
  • Archief
Identificatienummer van Netwerk Oorlogsbronnen
  • Archief 1.2.4.25
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards